Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου

Μια αξέχαστη εμπειρία περίμενε τους μαθητές μας όταν πρόσφατα πραγματοποιήσαμε σχολικό περίπατο στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου. Η εκδρομή αυτή ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή ευκαιρία για να συνδυάσουμε τη θρησκεία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μας.

Η γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητρός Ηγαπημένου, βρίσκεται στη περιοχή των Κήπων, νοτιοδυτικά της Χώρας της Πάτμου. Το 1613, ο μοναχός Νικηφόρος Χαρτοφύλαξ, ηγούμενος της Ι. Μ. του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, έχτισε ένα ερημητήριο στο σημείο αυτό με μια εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Λουκά.

Το 1937  ο Όσιος Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής, επίσης ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, αφού πρώτα έχτισε νέα κτίρια μετέτρεψε το ερημητήριο σε μοναστήρι και το αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό τη Θεοτόκου, Μητρός Ηγαπημένου.

Οι μοναχές, που μας υποδέχθηκαν, μας ξενάγησαν στη Μονή και στη συνέχεια ο καθηγητής μας, κ. Κόττορος Ευστάθιος, μίλησε για την αρχιτεκτονική της εκκλησίας ,τη διαδικασία κατασκευής ενός ναού και τη σημασία για τη θρησκεία μας. Μια άλλη σημαντική πτυχή που εξερευνήσαμε ήταν η τέχνη των αγιογραφιών και των εικόνων στον ναό.

Σχετικές δημοσιεύσεις