Πολυήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη

Από την Τρίτη 2 Μαΐου μέχρι την Τρίτη 9 Μαΐου, η Γ’ Λυκείου της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής πραγματοποίησε πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συμμετείχαν 7 μαθητές και 3 συνοδοί καθηγητές. Ήταν η πρώτη φορά που η Πατμιάδα υλοποίησε εκδρομή στο εξωτερικό.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, ξεναγήθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αγία Σοφία, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών όπου έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο, την Ζωοδόχο Πηγή του Μπαλουκλί, στον Βυζαντινό Ιππόδρομο, στο Βυζαντινό Υδραγωγείο, στο ανάκτορο Τοπ Καπί και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή όπου φοίτησε ο ιδρυτής και πρώτος διδάσκαλος της Σχολής Άγιος Μακάριος Καλογεράς και στην οποία υπήρξε Σχολάρχης ένας άλλος λαμπρός απόφοιτος της Πατμιάδας, ο Εθνομάρτυρας Άγιος Δωρόθεος ο Πρώιος, Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως.

Κατά την πρώτη επίσκεψή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σταθήκαμε συγκινημένοι μπροστά στην Κλειστή Πύλη, το χώρο μαρτυρίου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, μαθητή της Πατμιάδας. Μας υποδέχθηκαν με πατρική αγάπη ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, καθότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης απουσίαζε στο εξωτερικό, και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος κ. Θεόδωρος. Η Σχολή μας επέδωσε στον Πατριαρχικό Επίτροπο αναμνηστικό δώρο, χειρόγραφο με κείμενο του Γ. Σφραντζή σχετικό με την Άλωση που φιλοτέχνησε η κ. Ειρήνη Στράτου. Μετά την ξενάγηση, παρατέθηκε σε όλους μας γεύμα παρόντων και άλλων Αρχιερέων του Θρόνου.

Την Κυριακή 7 Μαΐου, εκκλησιαστήκαμε στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στη συνέχεια συμφάγαμε με τον Πατριαρχικό Επίτροπο και άλλους Αρχιερείς.

Στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης μας προσκάλεσε ο Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Ηγούμενος της Χάλκης και απόφοιτος της Σχολής μας, ο οποίος μας υποδέχθηκε θερμά και μίλησε στους μαθητές για τα χρόνια κατά τα οποία φοίτησε στην Πατμιάδα. Ξεναγηθήκαμε στην ιστορική Σχολή και στην συνέχεια, παρατέθηκε γεύμα για όλους μας στην τραπεζαρία.

Τα παιδιά και οι συνοδοί επέστρεψαν γεμάτοι ευλογία, εμπειρίες και γνώσεις. Μέσα από τη φαντασμαγορική τοπογραφία, το καλειδοσκόπιο εικόνων, το βάρος της μνήμης και τα επιβλητικά κατάλοιπα μακραίωνης ιστορίας, λησμονήσαμε για λίγο τα άγχη ξεπερνώντας τους ορίζοντες της καθημερινότητας.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας για την εξαιρετική παρουσία τους και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την άψογη συνεργασία!

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής και ευελπιστούμε και σε άλλες στο μέλλον!

Αναχώρηση από την Πάτμο.
Μπροστά στην Κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου όπου μαρτύρησε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’.
Το αναμνηστικό δώρο που προσφέραμε στον Πατριαρχικό Επίτροπο.
Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ με τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο μας καλωσορίζουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στην αίθουσα του Θρόνου
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Στο προαύλιο της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Στο αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγία Μπαλουκλιώτισσα).
Η δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής με τα ψάρια.
Ο κατάλογος με τα ονόματα των κεκοιμημένων Πατριαρχών στον περίβολο της Ζωοδόχου Πηγής.
Η Παναγία η Βλαχέρνα.
Μέσα στην Αγία Σοφία.
Ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία.
Έξω από την Αγία Σοφία.
Έξω από το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ.
Μπροστά από το ιστορικό ξενοδοχείο «Πέρα Παλάς».
Στη διαδρομή για το Μπλε Τζαμί.
Στο λόφο της Ελπίδας στη Χάλκη.
Η Παναγία η Παυσολύπη είναι μια Παλαιολόγεια αμφιπρόσωπη εικόνα του 14ου αιώνα και βρίσκεται στον ναό της Αγίας Τριάδας, στο καθολικό της ομώνυμης Μονής της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
Η άλλη πλευρά της αμφιπρόσωπης εικόνας με την Σταύρωση του Κυρίου.
Σε αίθουσα διδασκαλίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Σε αίθουσα διδασκαλίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Υποδοχή από τον Ηγούμενο της Μονής της Χάλκης κ. Κασσιανό.
Ο Ηγούμενος της Μονής της Χάλκης κ. Κασσιανός αναπολώντας τα χρόνια φοίτησής του στην Πατμιάδα.
Στην Τράπεζα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Στην είσοδο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Στην αίθουσα του Θρόνου μετά τον εκκλησιασμό στον Άγιο Γεώργιο στο Φανάρι.
Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ μας μιλά για το έργο του στη Μητρόπολη.
Με τον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ κατά την αναχώρησή μας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Κατά την επιστροφή μας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σχετικές δημοσιεύσεις