ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΜΙΑΔΑΣ “ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ”

Το Σάββατο 18 Μαΐου η Σχολή μας διοργάνωσε για πρώτη φορά ανοιχτή εκδηλωση με τίτλο “Με το βλέμμα στην Πόλη” στο Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο. Με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων, η εκδήλωση εστίασε στα ελληνικά σχολεία της Πόλης, την ιστορία και την προσφορά τους. Άλλωστε, εκεί βρίσκεται και η πνευματική κοιτίδα της Σχολής μας, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή όπου σπούδασε ο Άγιος Μακάριος Καλογεράς, ιδρυτής και πρώτος διδάσκαλος της Πατμιάδας. 

Η εκδήλωση περιλάμβανε αναστάσιμους ύμνους και δημοτικά τραγούδια της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου τα οποία απέδωσε εξαιρετικά η χορωδία της Σχολής υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια του καθηγητή μας κ. Συμεών Κανάκη.

Ενδιάμεσα, ο πρώην Σχολάρχης κ. Ματθαίος Μελιανός μίλησε για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την εμπειρία του ως σπουδαστής στην Πατριαρχική Σχολή.

Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Τα μεγάλα ρωμέικα σχολεία της Πόλης” του συνάδελφου εκπαιδευτικού Στέλιου Λαζαρίδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση-για πρώτη φορά-του ύμνου της Πατμιάδας, μιας σύνθεσης της οποίας οι στίχοι γράφτηκαν το 1952 από τον τότε Διευθυντή της Σχολής και μετέπειτα Μητροπολίτη Κυθήρων Μελέτιο Γαλανόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Πάτμου κ. Στόικος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κοτσάνης, ως εκπρόσωπος του Αγίου Καθηγουμένου, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές μας και τον καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής κ. Κανάκη για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν.

DSCN1615.MP4_snapshot_01.49.800 DSCN1615.MP4_snapshot_12.14.400 DSCN1616.MP4_snapshot_11.41.537      DSCN1616.MP4_snapshot_18.03.600Untitled-1 copy

Σχετικές δημοσιεύσεις